Litauen är nästa att Ban Kaspersky programvaruprodukter

Computer Security News

Efter den ordförande Donald Trump förbjöd användningen av Kaspersky Lab produkter i amerikanska federala myndigheter, är Litauen nästa land att förbjuda cyber security företagets programvara.

I går, de litauiska myndigheterna rapporterade att de kommer att förbjuda använda Kaspersky Lab programvara från datorer managing viktiga energi-, finans- och transport system på grund av säkerhetsproblem.

Tidigare i år, förbjöds Moskva-baserade företagets produkter från USA regeringen nätverk på grund av anklagelser att Kaspersky har hjälpt ryska spioner stjäla topp hemlig information.

”Regeringen… erkända att Kaspersky Lab programvara är ett potentiellt hot för nationell säkerhet ”, baltiska EU statens försvarsministeriet anges.

Myndigheterna som ansvarar för ”kritisk infrastruktur” måste ersätta den populära antivirusprogrammet ”en stund”, ministeriet lagt till.

För ett tag sedan sade litauiska intelligens chefen Darius Jauniskis Kaspersky Lab ”ibland agerar som en leksak i händerna på (Rysslands President Vladimir) Putins administration”.

Cyber security företaget har upprepade gånger förnekade att någon olämplig band med Kreml och sade att en malware-infekterad Microsoft Office-programvara och inte sin egen ansvarade för hacking stöld av amerikansk underrättelsetjänst material.

Igår, Kaspersky Lab berättade ryska medier att de var ”besviken” och försäkrade kunder de ”behöver inte oroa dig eftersom de inte har utsatts för några brott från vårt företag”.

”Den Kaspersky lab oratoryen har aldrig hjälpt nor hjälper det någonsin någon stat i världen att delta i cyber-spionage eller genomföra cyberattacker”, företaget sagt. ”Den Kaspersky lab oratoryen har ingen politisk anslutning eller anknytning till någon regering”.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *